Kannanotto: Tampereen Yliopiston hallitus riippumattomaksi Suurten Muinaisten opein

Viime aikoina Tampereen uuden yliopiston konsistorissa on puitu kysymystä yliopiston tulevan hallituksen valitsemisesta. Perjantaina 15.6. konsistori päättää kokouksessaan “riippumattomuuden” täydellisestä määritelmästä. Keskustelu on ollut kiihtynyttä, eikä minkäänmuotoinen kompromissi ole osan mielestä mahdollinen. Yliopistolla joko on tai ei ole itsehallintoa (perustuslain 123§ mukaan yliopistoilla on itsehallinto). Perustuslain noudattamatta jättäminen on tämän päivän pöhisevä megatrendi.

Yliopistoyhteisön eksplisiittistä poissulkemista vastustavat näkevät rajauksen loukkaavan yliopiston autonomiaa ja tutkimuksen vapautta. Itsehallintolaiset katsovat, ettei yliopistoyhteisön vaikutusmahdollisuuksia saa kieltää millään hallinnon tasolta.

Yliopiston poissulkemista hallituksesta on perusteltu sillä, että yhteisöön kuuluvien on vaikea tehdä strategisesti rohkeita, koko yliopiston toimintaan kielteisesti vaikuttavia päätöksiä.

Argumentti on vahva, sillä luonnollisesti yliopiston hallitukseen halutaan sellaisia henkilöitä, joista on lähtökohtaisesti mukavaa lakkauttaa tutkinto-ohjelmia ja leikata lyhytnäköisesti epätrendikästä perustutkimusta tekeviltä tieteenaloilta. Rohkea, harkitsemattomia päätöksiä tekevä hallitus on myös ehdoton vaatimus, mikäli yliopiston henkilöstön ja opiskelijoiden halutaan tekevän työtään painostavassa epävarmuuden ja muutoksen tilassa.

Tampereen yliopiston vihreä vasemmisto katsoo, että pattitilanteeseen on olemassa selkeä strateginen ratkaisu. Tampereella pian aloittavan uuden yliopiston johtoon on valittava suuri muinainen Cthulhu. R’lyehin uponneessa kaupungissa aiemmin vaikuttaneen Cthulhun puolueettomuus yliopiston hallintokysymyksessä on kiistaton. Cthulhun kyky tehdä vaikeita, ketteriä ja rohkeita ratkaisuja on todettu useaan kertaan maailmanhistorian aikana. Suurten muinaisten ylipappina Cthulhu on myös kerännyt mainetta tasapuolisilla mutta tehokkailla johtamismenetelmillään, jotka motivoivat kaikkia kuolevaisia. Cthulhua ei myöskään kiinnosta vittuinfernojakaan teknologiateollisuuden tai muiden intressiryhmien etu, vaan hänen voidaan sanoa olevan aidosti riippumaton.

Cthulhun valinnan jälkeen kysymys yliopistodemokratiasta ratkeaisi lopullisesti. Tampere3-projektin tähän asti kohtaama valitettava muutosvastarinta muuttuisi hurmokselliseksi muutosmyötärinnaksi yliopistoväen rientäessä rukoilemaan Cthulhulta äkillistä ja kärsimyksetöntä loppua. Yliopiston hallituksen mahdolliset sisäiset jäsenet eivät asettuisi vastustamaan tieteenalojensa strategista lakkauttamista, vaan päinvastoin kamppailisivat niiden nopean tuhoamisen puolesta. Tampereen yliopistosta muodostuisi juuri sellainen poikkitieteellinen, ongelmia ratkova innovaatiohautomo, jota yliopistosäätiön perustajat ovat toivoneet, yhteisön ryhtyessä yksin tuumin kehittämään mahdollisimman tehokkaita ja kivuttomia tapoja olemassaolonsa päättämiseksi.

Näillä suositussanoilla Viva ry esittää lämpimästi Cthulhua Tampereen yliopiston johtoon.

t3ntacle2

Yksi kommentti artikkeliin ”Kannanotto: Tampereen Yliopiston hallitus riippumattomaksi Suurten Muinaisten opein

  1. sauli 18.06.2018 / 15:54

    Todellisuus demokratialle on vaikeaa tunnustaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s