Opiskelijat aktiivimallia vastaan

Niin sanottu aktiivimalli on johdonmukainen askel Sipilän hallituksen kurjistavassa leikkauspolitiikassa. Ensin murennettiin koulutus, poistettiin subjektiivinen päivähoito-oikeus sekä toteutettiin useita muita kestämättömiä kurituksia kilpailukyvyn nimissä. Sipilän hallitus leikkaa eniten tarvitsevilta suhteellisen tasapuolisesti, ja eri ryhmien pienituloiset on yritetty ajaa toisiaan vastaan taistelemaan oikeuksiensa murusista.

Työttömän asia on myös opiskelijan asia. Matalapalkka-alojen asia on myös opiskelijan asia. Me opiskelijat vastustamme aktiivimallia kuten muitakin hyvinvointivaltiota romuttavia leikkauksia.

Aktiivimalli koskettaa opiskelijaa myös erittäin henkilökohtaisella tasolla. Akateeminen työttömyys on yhä vakavasti olemassaoleva asia, eikä työttömyys ole laisinkaan valmistuneen kandin, maisterin tai tohtorin vika. On kohtuutonta vaatia opiskelijalta tulevaisuuden täydellistä ennustamista opintosuuntausta valitessa, aivan kuten on kohtuutonta, että opiskelijat joutuvat syömään lainarahalla. Jos leikkauksia ja “uudistuksia” ei peruta, osa tämän päivän opiskelijoista on tulevaisuudessa velkavankeudessa eläviä työttömiä, joiden osaaminen ei ole samalla tasolla kuin 10 vuotta sitten valmistuneilla, ja jotka taistelevat pätkätöiden rippeistä keskenään. Tämä kauhukuva on jo yhä useamman todellisuutta.

On kysyttävä, mitä työttömien ruoskiminen hanttihommiin toimeentulon menettämisen uhalla merkitsee tälle yhteiskunnalle. Ihmisen oikeus valita elinkeinonsa ja asuinpaikkansa ovat perustavanlaatuisia vapauksia, joita nyt ollaan rapauttamassa. Työttömän vapaudesta ja ihmisoikeuksista tulee ehdollisia, kun häntä rangaistaan siitä, ettei halua tai voi tehdä mitä tahansa työtä millä tahansa ehdoilla, tai että on valinnut väärän kunnan asuinpaikakseen. Entistä köyhempi, kyynisempi ja toivottomampi työttömien joukko ei ole kenenkään etu – paitsi niiden, joiden etu on polkea työn hintaa. Myös koulutettujen ihmisten työn.

Koulutuslupaus muuttui koulutuspetokseksi, ja aktiivimalli ei aktivoi. Aktiivimalli rankaisee ihmisiä siitä, ettei töitä ole olemassa kaikille. Aktiivimalli ei ole työttömyysturvan uudistus, vaan leikkaus. Työtön ei ole opiskelijan tai työssäkäyvän vihollinen, vaan leikkauspolitiikkaa tulee vastustaa yhteisenä rintamana.

Pienituloisten vastakkainasettelun sijasta me haluamme vahvan, joustavan ja inhimillisen sosiaaliturvan, joka mahdollistaa jokaiselle hyvän elämän ja vapauden tehdä haluamaansa työtä. Aktiivimalli on kaikkea tätä vastaan. Siksi annamme 2.2 toteutettavalle lakolle ja mielenosoitukselle täyden tukemme. Mielenosoituksella vastustamme paitsi nykyistä aktiivimallia, niin myös tulevaa, entistä järkyttävämpää mallia jota hallitus kaavailee yhteiskuntamme riesaksi.

 

Ilona Taubert

Tampereen yliopiston vihreän vasemmiston puheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s